top of page
Writer's pictureHakunilan Hammas

Makujen marraskuu ja suu kunnossa!

Päivitetty: 19. marrask.

Marraskuu on kuukausi, jolloin monet kulttuurit ja yhteisöt järjestävät tapahtumia, jotka liittyvät ruokaan ja makuihin. Meillä Suomessa marraskuu on perinteisesti sadonkorjuun jälkeistä aikaa, jolloin nautitaan syksyn antimista.


Marraskuussa käytetään paljon juureksia, marjoja, sieniä ja kalaa, jotka tarjoavat runsaasti makuja. Keho alkaa kaivata lämmintä, pitkään uunissa muhinutta pataruokaa. Uunijuurekset ja lämpimät leipomukset maistuvat ilmojen kylmetessä.Onhan marraskuu myös “hyggeilyn” aikaa ja glögi lämmittää mukavasti.  


Hakunilan hammaslääkin työntekijät
Tervetuloa ihana marraskuu💓 Hakunilan Hammaslääkäriaseman tiimi keskittyy suun hyvinvointiin ja toivottaa maukasta marraskuuta💓


Suu kunnossa – Suun terveyden merkitys makuaistille 

Suun terveys on olennainen osa ihmisen yleistä hyvinvointia. Suun kautta nautitaan ruuat ja hyvä suuhygienia vaikuttaa ruokailukokemukseen ja makuaistiin. Suu ja hampaat ovat suoraan yhteydessä makuaistiin. Jos suun terveys ei ole kunnossa, tämä voi vaikuttaa makujen aistimiseen. Lentulehdukset, reikiintyminen ja kuiva suu voivat myös heikentää makuaistia.

Hammaslääkäri Markku Pirhonen kahvitauolla rentoutumishuoneessa.
Suu ja hampaat ovat suoraan yhteydessä makuaistiin. Suun terveys on olennainen osa ihmisen yleistä hyvinvointia. Kiitos potilaallemme herkullisesta kakusta 💛

Miten suun terveys vaikuttaa ruokailuun? 

Jos suussa on kipua tai epämukavuutta, se voi estää nauttimasta erillaisia ruokalajeja. Hammaskipu voi jyskyttää jolloin myös syöminen on vain nopea nälän tunteen poistaminen, eikä ihana makunautinto. Hampaiden vihlonta ruokailun aikana ei myöskään ole mukavaa, kun koko ajan joutuu vähän varomaan syödessä. Suussa voi myös olla limakalvojen sairaus, jolloin jotkin mausteiset ruuat voivat satuttaa herkkää suuta. Limakalvojen haavaumat aiheuttavat kivuliasta ja polttavaa tunnetta suussa, mikä voi tehdä syömisestä epämiellyttävää. 


Hyvällä suuhygienialla voidaan nauttia makuelämyksistä täysillä! 

Hyvä omahoito on tietenkin tärkeää, kaksi kertaa päivässä hammaspesut fluoritahnalla ja pehmeäharjaksisella harjalla. Päivittäin tulisi myös puhdistaa hammasvälit. Kun omahoito on kunnossa ja kivut ja vihlonnat haittaavat silti, kannattaa ensin kokeilla vaihtaa kotihoitotuotteita. Ehkäisemään ja hoitamaan vihlovia hampaita, herkkiä limakalvoja ja ientulehduksia on saatavilla aivan omia tuotteita. Kun tuotteita käytetään säännöllisesti pari viikkoa kivun, vihlonnan ja poltteen suussa pitäisi helpottua. Kipuun suussa on myös saatavilla omia täsmätuotteita. Kannattaa kysyä omalta hammaslääkäriltä ja hammashoitajalta hyviä vinkkejä.

 

Omahoitoon tehtyjen muutosten jälkeen, kivun ja ongelman jatkuessa on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen ja varata aika hammaslääkärille. Hampaiden ja suun perustutkimuksessa selviää yleensä syy, ja vaiva voidaan hoitaa kuntoon. Terveen suun kanssa olo ja syöminen helpottuu, jolla on parantava vaikutus myös omaan elämänlaatuunkin. Ruuansulatuksen ja syömisen prosessiin vaikuttaa myös hankkimatta jätetyt hammasimplantit, mikäli suusta on jouduttu syystä tai toisesta poistamaan hampaita. 

Sienimetsässä
Marraskuu on sadonkorjuun jälkeistä aikaa. Näistäkin kantarelleista nautitaan monta kertaa. 🍄‍🟫❣️Suun makunystyrät aistivat hyvin makuja, kun suu on kunnossa.

Makuelämys ja suun terveyden yhteys 

Terve suu mahdollistaa eri makujen nauttimisen ilman kipua tai epämukavuutta. Syljen eritys auttaa tasapainottamaan happamuutta ja parantaa makujen aistimista. Makunystyrät tarvitsevat terveellisen ympäristön toimiakseen optimaalisesti. Hyvä suuhygienia ja terve ruokavalio tukevat makujen aistimista. 

“ Makujen marraskuu ja suu kunnossa” on ajankohtainen muistutus siitä, että terveellinen ruokavalio ja suuhygienia kulkevat käsi kädessä. Kannattaa välttää liiallista sokeria, koska se voi johtaa hampaiden reikiintymiseen. Puolestaan ruuat, jotka stimuloivat syljen eritystä, kuten hedelmät ja vihannekset, voivat suojata hampaita. Juo runsaasti vettä, se auttaa pitämään suun kosteana ja puhtaana. 




Mikä on kieli?

Kieli on lihaksikas elin, jolla on tärkeä rooli syömisessä, puhumisessa ja maistamisessa. Kieli koostuu monista eri hermoista, jotka välittävät makua aivoihin. Makuaisti on yksi viidestä perusaistista, joka mahdollistaa eri makujen havaitsemisen. Kieli auttaa ruokaa siirtymään suuhun ja nieluun, sekä osallistuu myös äänteiden ja puheen muodostukseen.

Syksyn lehtiä.
Puhdista kieli päivittäin. Terveessä kielessä ei ole kyhmyjä, patteja tai värimuutoksia.

Miltä näyttää terve kieli? 

Terve kieli on väriltään vaaleanpunainen ja hieman karkea, koska sen pinnalla on nystyjä, jotka on peitetty pienillä, lyhyillä, karvamaisilla harjaksilla, joita kutsutaan papilleiksi. Papillien välissä on tilaa kuolleille soluille ja ruokajätteelle. Terveen kielen päällä ei ole kyhmyjä, patteja tai värimuutoksia. Jos kielessä on värimuutos, kyhmy tai haava, joka ei häviä, on syytä olla yhteydessä hammaslääkäriin

Makunystyrät 

Makunystyrät ovat pieniä rakenteita, jotka sijaisevat papilloiden sisällä. Jokainen makunystyrä sisältää makusoluja, jotka reagoivat kemiallisiin yhdisteisiin ruuassa ja juomassa. Kun ruoka koskettaa makunystyöritä, makusolut lähettävät hermoimpulsseja aivojen makukeskukseen. Tähän prosessiin osallistuvat myös hajuaisti ja suutuntuma, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaiseen makukokemukseen. 


Mikä vaikuttaa makuaistiin?

Ihmiset aistivat maut eri tavalla riippuen perintötekijöistä, esim. joidenkin ihmisten on vaikeampi maistaa karvaita makuja. Ikääntyessä makunystöröiden määrä ja herkkyys voivat vähentyä, mikä saattaa heikentää makuaistia. Myös flunssat voivat vaikuttaa makuaistiin tilapäisesti, tai kuten koronassa saattaa olla makuaisti pitempäänkin poissa tai heikkona. 


Kieli ja makunystyrät ovat todella tärkeitä ihmisen makuaistin ja ruokailukokemuksen kannalta. 


Miten kieltä voi hoitaa? 

Suun terveys ja kieli ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa, sillä suun kunto vaikuttaa merkittävästi koko kehon hyvinvointiin, mukaan lukien kykyyn puhua ja kommunikoida selkeästi. Kieli, suun lihakset ja hampaat ovat tärkeitä puheen muodostuksessa ja huono suuhygienia voi johtaa ongelmiin sekä terveydessä että puheessa. Suun terveys kattaa kaiken suuhun liittyvän: hampaat, ikenet, limakalvot ja kielen. Hyvä suuhygienia edistää paitsi hampaiden ja ikenien terveyttä, myös yleistä hyvinvointia. Huonosta suun terveydestä voi seurata erilaisia ongelmia, kuten hampaiden reikiintymistä, ientulehduksia ja pahanhajuista hengitystä. Pitkittynyt suun hoitamattomuus myös aiheuttaa vakavia sairauksia, kuten parodontiittia, joka voi johtaa hampaiden menetykseen


Kielen puhdistin
Kielen puhdistimia voi hankkia apteekeista. Hakunilan Hammaslääkäriaseman henkilökunnalta voi kysyä ohjeita suunhoitoon viestillä sosiaalisessa mediassa tai spostilla. Vastaamme mielellämme💓


Kielen rooli suun terveydessä 

Kieli on tärkeä osa suun terveyttä. Kielen pinnalle kertyy helposti bakteereita ja plakkia, mikä voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja jopa edistää sairauksien syntymistä. Kielen puhdistaminen on siksi olennainen osa suuhygieniaa. Kielen väri ja ulkonäkö voivat myös kertoa yleisestä terveydentilasta: esim. valkoinen päällyste voi olla merkki hiivatulehduksesta ja epätavalliset kielen muutokset voivat viitata ravitsemusongelmiin tai muihin sairauksiin. 


Kieli on tärkeä elin puheen tuottamiselle. Se osallistuu äänteiden muodostamiseen, sanojen tuottamiseen ja äänen säätelyyn. Esim kielen kärjen ja hampaiden välinen yhteistyö on olennaista monien konsonanttien, kuten t:n ja d:n ääntämisessä. Jos kieli kärsii vaurioista, haavaumista tai infektioista, se voi haitata puhekykyä ja tehdä kommunikoinnista hankalampaa. 


Mitä on valkoinen kate kielen pinnalla? 

Kielen pinnalla oleva valkoinen kate on samaa bakteeripeitettä kuin hampaissa. Katteinen kieli on usein syynä pahanhajuiseen hengitykseen eli halitoosiin. Tällöin hampaiden harjauksen lisäksi kielen puhdistaminen on tärkeää. Kieltä voi puhdistaa myös silloin, kun syljeneritys on vähäistä. Kuivassa suussa mikrobit pääsevät lisääntymään nopeasti. 


Kielen puhdistus 

Kielen voi puhdistaa hammasharjalla tai siihen tarkoitetulla kielenkaapimella. Harja kastetaan lämpimään veteen ja harjaa vedetään nielusta kohti kielenkärkeä. Lämmin vesi auttaa irrottamaan bakteeripeitteen. Saatavilla on myös hammasharjoja, joissa on harjasten toisella puolella kielen puhdistukseen tarkoitetut nystyrät. Jos hammasharjaa ei pysty työntämään riittävän pitkälle ilman oksennusrefleksiä, voi kielen puhdistamista kokeilla erityisesti siihen suunnitellulla kaapimella. Niitä voi hankkia apteekeista ja hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista. 


Suun terveyden vaikutus yleisterveyteen 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että huono suun terveys voi vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Parodontiitti, joka on vakava iensairaus, on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja jopa muistisairauksiin. Hyvä suun terveys edistää siis paitsi hampaiden ja ikenien terveyttä, myös koko kehon toimintaa ja elämänlaatua. 


Kotoisa odotushuone
Marraskuu on ihanaa hyggeilyn aikaa. Nautitaan kausivalojen tunnelmasta ⭐️ Tervetuloa meille maksuttomalle tutustumiskäynnille ja potilaaksi 🦷⭐️🦷




34 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page