top of page
 • Writer's pictureHakunilan Hammas

Maaliskuussa vietetään maailman suunterveyspäivää!


AVAA SUU –KAMPANJA KESKITTYY TÄNÄ VUONNA NUORTEN AIKUISTEN SUUNTERVEYTEEN! 

JOKAISELLA ON OIKEUS PUHTAASEEN SUUHUN! 

 

Tervetuloa maaliskuun keväiset päivät ja aurinko! Me laitoimme jo vastaanoton ulko-ovelle narsisseja yöpakkasia uhaten. Toistaiseksi ovat hyvin selviytyneet ja toivottavat asiakkaamme iloisesti tervetulleiksi meille. Kevät ja aurinko on aina vain jotenkin yhtä ihanaa ja valloittavaa uuden aikaa. Toki myös vastaanoton odotustiloihin olemme jo pikkuhiljaa laitelleet vähän keväisempää ilmettä. Potilashuoneen kattoon ilmestyi juuri kevät ja perhoset!  


Asiakas ottaa kuvan odotushuoneesta
Parasta palautetta, kun asiakas haluaa ottaa kuvan odotustilastamme. Olemme jo laitelleet keväisempää ilmettä.

Helmikuussa kohti pelkoja yhdessä!


Helmikuu menikin vastaanotollamme vauhdilla!  Olemme olleet kiitollisia sen suhteen, että meidän pelkopotilaille luomamme oma hoitopolku on tullut koko ajan enemmän ihmisten tietoisuuteen ja maksuttomille tutustumiskäynneille on tullut tasaisesti uusia asiakkaita. Matalan kynnyksen palvelu helpottaa todella paljon hammashoitopelkoisia. On aina yhtä palkitsevaa, kun pelko lievittyy ja hammashoito saadaan onnistuneesti alulle ja hampaat hoidettua kuntoon. Yleensä potilaat haluavat myös jäädä meille vuosikutsuasiakkaaksi, kun hampaisto on saatu kuntoon. Sen jälkeen haluaa myös, ettei jatkossa jäisi hammaslääkärissä käynti väliin. Opastamme myös kotihoitoon ja hyviin hoitotuotteisiin, jotka palvelevat juuri asiakkaan omaa suuta parhaiten. 


Tiimityötä ja upeita asiakkaita!
Tiimityötä ja upeita asiakkaita!

 

Turvapesästä tuli suosittu!


Teimme rentoutushuoneeseen potilaita varten ihanan turvapesän, jossa voi odottaa rauhassa omaa aikaa lämmittävän ja hierovan tyynyn antaessa vielä lisärentoutusta. Helmikuussa moni potilas istuikin hetken hieronnassa ja oli tavattoman tyytyväinen pieneen rauhoittumishetkeen kiireisen arjen keskellä ennen hammaslääkäriä. Saimme myös valtavasti kiitosta ja kaunista palautetta meidän  vastaanottomme sisustuksesta.  “On arjen luksusta tulla tänne hammaslääkäriin”, sanoi eräskin onnellinen potilas. Toinen taas sanoi, että “ Täällä voi aivan aistia rauhan”, kun katseli rentoutushuonetta. Nämä palautteet ovat meille niin tärkeitä, tuntuu joka kerta yhtä hyvältä sieluun saakka. Silloin tunnemme  onnistuneemme omassa tavoitteessamme lievittää pelkoja myös ympäristön harmonialla.  

 

Ystävänpäivänä iloitsimme tuotetietoudella!


Ystävänpäivä oli aivan mielettömän ihana. Saimme antaa ruusuja päivän asiakkaillemme ja tuotepussukoita, joissa oli tuotenäytteitä, hammastahna ja pehmeä hammasharja, sekä tuikku ja tuikkukippo. Samalla saimme kertoa tuotteista sekä kannustaa hyvään kotihoitoon. Nämä pienet hetket ovat niin tärkeitä hammashoidon tietouden ja tärkeyden ilosanomaa jakaessa.  


Turvapesässä ystävänpäivänä 🌹 Lämmittävä ja hierova tyyny rentouttaa.
Turvapesässä ystävänpäivänä 🌹 Lämmittävä ja hierova tyyny rentouttaa.

Maailman Suunterveyspäivä!


 Maaliskuun 20. Päivä vietetään Maailman Suunterveyspäivää, joka levittää sanomaa hyvästä suuhygieniasta ja sen merkityksestä koko kehon terveydelle. Maailman suunterveyspäivää vietetään vuosittain ja sen järjestää Maailman hammaslääkärijärjestö FDI World Dental Federation. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta suun terveydestä ja sen merkityksestä yleisterveydelle. Tämä päivä tarjoaa mahdollisuuden korostaa suunhoitoon liittyviä hyviä rutiineja, kuten säännöllistä hampaiden harjaamista, hammaslääkärissä käyntiä ja terveellisten elämäntapojen edistämistä.


Suunterveys koostuu terveistä hampaista, ikenistä ja hampaiden kiinnityskudoksista, limakalvoista ja purennasta. Jokainen voi hyvällä kotihoidolla vaikuttaa omaan suunterveyteensä. Omahoidossa keskeistä on huolellinen hampaiden harjaaminen fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä, hammasvälien puhdistaminen päivittäin, terveelliset ruokatottumukset ja säännölliset hammaslääkärin tutkimuksessa käynnit yksilöllisesti määritellyin välein. Tuotenäytteet Hakunilan Hammas hammaslääkäriasemalla
Helmikuussa jaoimme paljon tuotenäytteitä sekä annoimme hyviä tuotetietoja.

 

AVAA SUU –KAMPANJA


Kevään kahden viikon Avaa Suu –kampanja on käynnissä 18-31.3. Hammaslääkäriliiton kampanja keskittyy tänä vuonna nuorten aikuisten suunterveyteen. Nuorten aikuisten elämässä tapahtuu isoja elämänmuutoksia, kotoa muutto, varusmiespalvelus, valmistuminen ammattiin. Suunterveydestä huolehtinen, hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset ovat tärkeitä läpi kaikkien muutosten.


Lähellä sinua hammaslääkäri Hakunilan Hammas
Avaa Suu -kampanja 18.-31.3. Ole ylpeä suustasi ❤️


Tärkeää on, että nuori muistaisi käydä säännöllisissä hammastarkastuksissa, eikä täysi-ikäistyttyään unohtaisi suun terveydenhuollon tärkeyttä. Maaliskuussa ja kampanjan aikana mekin tuomme somepostauksissa nuorten suunhoidon tärkeyttä esille.  

 

Ajattele suutasi – Ajattele terveyttäsi ❤️


Hyvä suunterveys on olennainen osa hyvinvointia ja yleisterveyttä. Suun piilevät ja krooniset tulehdukset voivat edesauttaa myös muiden vakavien sairauksien puhkeamista. Huono suunterveys on yksi riskitekijä mm. Valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Siksi terveelliset elämäntavat sekä suun ja hampaiden omahoito ovat tärkeitä. 

 

❤️ Ole ylpeä suustasi! 

❤️ Pidä suunterveydestäsi hyvää huolta! 

❤️ Aloita terveellisestä ruokavaliosta ja säännöllisestä ateriarytmistä. 

❤️ Vältä napostelua ruokailujen välissä. 

❤️ Rytmitä päivääsi myös liikuntaa. 

❤️ Tee hampaiden hoitohetkestäsi miellyttävä rutiini aamulla ja illalla. 

❤️ Keskustele sinun suullesi sopivista hoitotuotteista oman hammaslääkärisi kanssa. 

❤️ Käytä fluorihammastahnaa! 

❤️ Puhdista hammasvälit päivittäin. 

❤️ Käy hammastarkastuksessa kerran vuodessa. 

❤️ Rajoita hampaiden altistumista happamille ruuille ja juomille. 

❤️ Muista, VESI on paras janojuoma! 

❤️ Käytä ksylitolituotteita happohyökkäysten katkaisemiseen. Jokaisella on oikeus puhtaaseen suuhun ❤️
Jokaisella on oikeus puhtaaseen suuhun ❤️

 

HAMMASKIILLE KIITTÄÄ


 • Hammaskiille kiittää, kun peset hampaasi aamuin illoin fluorihammastahnalla vähintään kahden minuutin ajan.  

 • Hammaskiille kiittää, kun käytät pehmeää harjaspäätä etkä käytä voimaa harjatessasi hampaitasi. 

 • Hammaskiille kiittää, kun vältät happamia ruoka-aineita ja juomia. Juo pillillä light-juomat, energiajuomat ja täyshedelmämehut. 

 • Hammaskiille kiittää, kun juot janojuomana VETTÄ! 

 • Hammaskiille kiittää, kun käytät ksylitolituotteita ruokailujen jälkeen katkaisemaan happohyökkäyksen. 

 • Hammaskiille kiittää, kun muistat syödä säännöllisesti 4-6 kertaa päivässä ja vältät napostelua. 

 • Hammaskiille kiittää, kun käyt säännöllisesti hammastarkastuksessa kerran vuodessa tai sinulle suositelluin välein. 

 • Ihanaa Maailman Suunterveyspäivää ❤️ ❤️ ❤️ Puhdas suu on jokaisen oikeus! 

 

Elinikäinen suunterveysperusta luodaankin jo vauvan odotusaikana ja varhaislapsuudessa. Lapset oppivat yleensä omien vanhempiensa mallista pitämään yllä suunterveyttä läpi elämän. Jokaisella on oikeus puhtaaseen suuhun. Me haluamme osaltamme olla kannustamassa ihmisiä siihen, että hampaista huolehtiminen on hauskaa ja tärkeää! Tämän vuoksi olemmekin tehneet innokkaasti myös somesisältöä, jossa kerromme hammashoidosta, tuotteista ja erilaisista suunterveyteen vaikuttavista sairauksista. 

 

ASTMA JA SUU

 

Astmaa sairastavalla on kaksinkertainen riski hampaiden reikiintymiselle terveisiin verrattuna. Hengitettävät lääkkeet laskevat suun pH:ta, vähentävät syljen eritystä ja lisäävät bakteeriplakin ja reikiintymistä aiheuttavan bakteerin määrää syljessä. Sairauden hyvä hallinta vähentää myös suunterveysriskejä.


Astma on pitkäaikainen keuhkoputkiston tulehdustilasta johtuva sairaus. Sen oireita ovat yskä, limaneritys, hengenahdistus ja hengityksen vinkuminen. Oireet ovat usein vaihtelevia ja kohtausmaisia. Astma on Suomessa verenpainetaudin jälkeen toiseksi yleisin lääkehoitoa vaativa pitkäaikaissairaus. Astmaa sairastaa noin 7-10 % suomalaisista. (Hammaslääkäriliitto) 

Astmaa sairastavalla on kaksinkertainen riski hampaiden reikiintymiselle terveisiin verrattuna. Hengitettävät lääkkeet laskevat suun pH:ta, vähentävät syljen eritystä ja lisäävät eri mekanismeilla bakteeriplakin ja reikiintymistä aiheuttavan Streptococcus mutans-bakteerin määrää syljessä.


Kortisoni-inhalaatiolääkkeessä on laktoosia, jonka vaikutukset ovat sokerin kaltaisia. Kortisoni aiheuttaa myös suun ja nielun alueen sammasta eli sieni-infektiota. Sairauden hyvä hallinta vähentää myös suunterveysriskiä.  

 

Hengitettävät lääkkeet ja suu: 


 • Hampaat harjataan fluorihammastahnalla juuri ennen lääkkeen ottoa 

 • Hammastahna vain syljetään suusta, ei huuhdota vedellä 

 • Otetaan hengitettävä lääke oikealla tekniikalla 

 • Huuhdotaan suu huolellisesti vedellä, syljetään huuhteluvesi pois 

 • Otetaan suuhun ksylitolipurukumi tai –pastilli 

 • Juo aterioiden välillä vain vettä 

 • Kuivan suun kostuttamiseen voi tarvittaessa käyttää kaupallisia suunkostutustuotteita, ruokaöljyä tai pureskeltavia ksylitolituotteita. 

 

Hampaiden kohonneen reikiintymisriskin vuoksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tutkimuksessa, niin vältytään suurilta hoitotoimenpiteiltä.  

 

REUMA JA SUU


Suun ja hampaiden hoito voidaan lukea kuuluvaksi perushoitoon. Hampaiden puhtaus, reikien hoidattaminen ja erilaisista suutulehduksista huolehtiminen liittyvät kuitenkin niin oleellisesti nivelreuman hoitoon, että suun terveydenhoito on todella tärkeää.


Koska nivelreuma itse on tulehduksellinen reumasairaus, on kaikkien elimistössä ilmenevien tulehdusten hoito tärkeää. Suussa elää satoja bakteereita ja sieniä, jotka sopivissa olosuhteissa saattavat aiheuttaa äkäisiä tulehduksia. Paikallisten tulehdusten lisäksi bakteerit voivat lähteä liikkeelle verenkierron mukana ja aiheuttaa ongelmia muualla elimistössä.


Tulehduksia saattaa syntyä silloin, kun viisaudenhampaat eivät kunnolla puhkea tai hampaan juuri on tulehtunut. Hoitamattomat tulehdukset synnyttävät pesäkkeen leukaluuhun. Ientulehdus ja syvälle ikenen alle ulottuva hampaanvierustulehdus saattavat käynnistää laajan tulehduskierteen. Hampaanvierustulehduksessa syntyy aina muutoksia leukaluuhun. Muutoksia kutsutaan ien- ja luutaskuiksi. Jotkut reumalääkkeet voivat aiheuttaa tulehduksellisia muutoksia suun limakalvoille, näitä ovat esimerkiksi immuunivastetta muuttavat lääkkeet.


Huono yleiskunto, joka usein liittyy reuman aktiivivaiheeseen, voi käynnistää tulehduksen tai edistää sen leviämistä. Myös muutamat reumalääkkeet, esim. Kortisoni ja immuunivastetta muuttavat valmisteet, saattavat kiihdyttää tulehdusprosessia.


Hampaiden kotihoito:


Kun sairastat nivelreumaa, tulee sinun huolehtia erityisen hyvin hampaistasi.


 • Heti ruokailun jälkeen ei ole hyvä harjata hampaita, mutta huuhtele suu ja pureskele tai imeskele jotain ksylitolituotetta, joko purukumia tai pastillia. 

 • Valitse hammasharja, jonka harjaspää on pienikokoinen ja pehmeä. 

 • Tavallisen hammasharjan käyttöä voit helpottaa irrotettavalla varren paksunnoksella. 

 • Voit myös kokeilla sähköhammasharjaa, jossa on valmiiksi tukevampi varsi. 

 • Käytä hammasvälien puhdistamiseen hammastikkuja ja –lankaa. Niiden käyttö vaatii näppäryyttä, joten käytä tarvittaessa apuvarsia.  

 • Isompien hammasvälien puhdistuksessa voit käyttää hammasväliharjaa, joka on kuin pieni pulloharja.  

 • Ksylitoli lisää syljeneritystä ja edistää hampaiden ja limakalvojen terveyttä.  

 • ❤️ Käy säännöllisesti hammaslääkärillä! ❤️


Hammasproteesin hoito vaatii erityistä huolellisuutta, sillä hammasproteesia käyttävät saavat limakalvoille helposti erilaisia tulehduksia, esim. Sientä. Tarkistuta hammasproteesi säännöllisesti, että se istuu hyvin. Puhdista proteesi huolellisesti päivittäin. Yöksi voit laittaa sen puhdistusliuokseen. Jos on sienitulehdus, tarvitset sen hoitoon hammaslääkärin määräämän lääkityksen ja proteesin puhdistukseen erityisliuoksen.  nainen joka esittelee tuotelahjaa hammasharja
Tuotelahjoja ❤️

 

DIABETES JA SUU


Diabetes on yksi huomattavimmista kansantaudeistamme, yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa sitä. Diabeteksen syntyyn perimällä ja ulkoisilla tekijöillä, kuten virustulehdukset, on merkittävä vaikutus. Diabetes ei suoraan aiheuta mitään suun alueen oireita tai sairauksia. Kuitenkin sitä sairastavilla suun alueen tulehdukset ovat tavallisempia ja tulehdukset pahenevat herkemmin sekä paranevat huonommin kuin muilla. Tulehdusalttius on lisääntynyt sairauden puhkeamisvaiheessa, ennen diabeteksen hoidon aloittamista tai jos hoitotasapaino on huono etenkin tyypin 1 diabeteksessä.


Jos veren glukoositaso on pitkään koholla, elimistön puolustuskyky heikkenee, mikä puolestaan voi pahentaa hammasperäisiä tulehduksia ja edistää tulehdusten leviämistä muualle elimistöön.  

 

Diabetes ja hampaiden kiinnityskudossairaudet


Ientulehdus ja parodontiitti ovat diabetestä sairastavilla yleisimpiä ja vaikea-asteisempia kuin muilla kaikissa ikäryhmissä. Riski sairastua vaikea-asteiseen hampaiden kiinnityskudossairauteen on 2-4 kertaa suurempi diabetestä sairastavilla verrattuna henkilöihin, joilla pitkäaikainen verenglukoositaso on normaali. Hampaiden kiinnityskudosten tulehduksia esiintyy tavallisimmin niillä diabetestä sairastavilla, joiden suuhygienissa olisi parantamisen varaa.


Diabetesta sairastavilla syljen eritys saattaa olla vähentynyt samanaikaisesti käytettyjen lääkkeiden yhteisvaikutusten vuoksi. Myös korkea veren glukoosipitoisuus aiheuttaa suun kuivumista. Kuivassa suussa syljen hampaita suojaava vaikutus heikkenee ja hampaiden reikiintymisriski lisääntyy.  


Parodontax hammastahnat
Parodontax ienterveyttä tukemaan!

 

MISTÄ TUNNISTAA IENTULEHDUKSEN?


Jos havaitset syljessäsi verta hammaspesun yhteydessä, on hyvä varmistaa, johtuuko se liian riuskoista otteista hammaspesussa vai jostain muusta. Suu on portti kokonaisterveyteesi ja säännöllinen suunhoitorutiini pitää ientulehduksen sekä muut ikenien ja hampaiden harmit loitolla.


Ientulehdus aiheuttaa ensin ienten verenvuotoa ja usein pahanhajuista hengitystä tai pahaa makua suussa. Ikenet voivat tuntua aroilta, kipeiltä ja turvonneilta ja voivat olla tavallista punaisemmat. Terve ien on väriltään vaaleanpunainen. Ientulehdus voi olla myös täysin oireeton.


Ientulehdus on yleinen vaiva. Lohdullista kuitenkin on, että sen ennaltaehkäisy ei ole vaikeaa ja siitä pääsee onneksi eroon kotikonstein. Säännöllinen kotihoito on pieni panostus niin ikeniesi, hampaittesi ja koko kehon hyvinvointiiin.  

 

Parodontax-hammastahna on kehitetty ikenien terveyden ylläpitoon sekä iensairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. On kliinisesti osoitettu, että tahnat auttavat ienten verenvuodon pysäyttämistä ja ehkäisemistä, kun niitä käytetään yhtäjaksoisesti kahdesti päivässä.


Terveelliset elämäntavat ovat osa ientulehduksen ehkäisyä. Jos tupakoit, olisi hyvä yrittää lopettaa. Tupakka ja nuuska nimittäin heikentävät immuunijärjestelmää, mikä edistää ientulehduksen kehittymistä ja vaikeuttaa sen paranemista. 

 

HOITAMATON IENTULEHDUS VOI JOHTAA PARODONTIITTIIN


Hoitamaton ientulehdus voi edetä parodontiitiksi, joka on korjautumaton iensairaus. Pitkälle edennyt parodontiitti voi aiheuttaa ienten kiinnityskudoksen menetystä ja lopulta jopa hampaiden irtoamista. Muista siis pestä kahdesti päivässä ja oikeanlaisella tahnalla! 

 

PARODONTAX EXTRA FRESH –hammastahna


Säännöllinen käyttö auttaa pysäyttämään ja estämään ienten verenvuodon. Tahnan fluori vahvistaa hammaskiillettä, huolellinen puhdistus auttaa pitämään ienrajat tiiviinä ja lievittää pahanhajuista hengitystä. Tämä hammastahna poistaa bakteerikasvuston ienrajasta ja poistaa tehokkaasti plakkia, kun käytät sitä yhtäjaksoisesti kahdesti päivässä.


PARODONTAX GENTLE FRESH MINT –suuvesi


Suunhoitorutiinia voi täydentää käyttämällä suuvettä, joka on suunniteltu suojaamaan erityisesti ienterveyttä. Suuvesi poistaa bakteereita, joihin hammasharja ei yllä sekä poistaa plakkia hampaiden välistä ja ienrajan ympäriltä. Sen sisältämä fluori vahvistaa hampaita ja sinkki auttaa pitämään hengityksen raikkaana.


PARODONTAX COMPLETE PROTECTION WHITENING


- hammastahna sopii sinulle, jos haluat myös huolehtia ienterveyden lisäksi siitä, että hampaasi ovat luonnollisen valkoiset. Ienrajan hyvinvointia tukeva fluorihammastahna palauttaa luonnollista valkoisuutta poistamalla pinnan värjäymiä sekä raikastaa hengitystä. 

 

OLE SINÄKIN MUKANA MAALISKUUSSA MAAILMAN SUUNTERVEYSPÄIVÄN SANOMAA TOTEUTTAMASSA!


Muista hammaspesut aamuin illoin FLUORIHAMMASTAHNALLA kahden minuutin ajan! Terveelliset elämäntavat ja oikeanlaisten tuotteiden mahdollisuudet sinun suusi hyvinvointiin. Kysy apua asiantuntijoilta ja kokeile, voit yllättyä! 

 


Hammaslääkäri Pirhonen ruusut sylissä kiittäen
Kiitos asiakkaillemme ❤️ Maaliskuussa edistetään suunterveytä ❤️

Tämän blogin aihetiedot ovat hammaslääkäriliiton sivuilta, terveyskirjaston sivuilta, omalta henkilökunnaltamme ja meidän vastaanottomme kanssa yhteistyötä tekeviltä tuote-esittelijöiltä. Kiitos yhteistyöstä Haleon ja Marjo Laaksonen. Jaamme potilaillemme parodontax-tahnanäytteitä ja sensodyne-tahnanäytteitä myös Maailman Suunterveyspäivänä 20.3.  

 

Ole ylpeä suustasi ja muista: Jokaisella on oikeus puhtaaseen suuhun! 

47 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page