top of page
 • Writer's pictureHakunilan Hammas

Hammaslääkärin vinkit kesälle

TERVETULOA KESÄKUU JA KESÄ ❤️


Meidän vastaanottomme kesän vietto alkoi upean piknik-korin arvonnalla. Korista löytyi kesän vaatimuksille hampaiden suhteen loistavat hoitovälineet - ja tuotteet! Kaivoimme myös kesähattumme kaappien kätköistä ja vaihdoimme myös vastaanotollemme raikasta kesätunnelmaa toivottamaan asiakkaamme tervetulleiksi. Myös maaliskuun lopulla istutetut orvokit selvisivät monesta takatalvesta ja kukoistavat kauniina auringon antaessa valoa ja lämpöä!


Nainen ja mies istuvat tuolilla jossa on arvontapaketti sylissä hammasharjoja ja hammastuotteita
Kesän vieton aloitimme piknik-korin arvonnalla


Kesälomat lähestyvät monilla, kuten meidänkin vastaanoton henkilökunnallamme. Jäämme iloisin mielin kesälaitumille heinäkuun ensimmäinen päivä ja palaamme rentoutunein mielin elokuun viidentenä päivänä töihin. Kesän aikana annamme itsellemme lepoa ja mielekästä tekemistä tasapuolisesti. Loma on hyvää aikaa uudistaa itseään sisäisesti akkuja lataamalla. Ihana sitten taas syyskauteen palailla mielet ja kehot virkistyneinä.


Lomalla tulee tietenkin nautittua monenlaisista kesän herkuista, grilliruuista, jäätelöistä ja saattaa olla, että myös aikataulut ruokailujen suhteen poikkeavat normaalista arjen rytmistä. Naposteltua tulee herkemmin päivän mittaan pieniä suupaloja välipalaksi ja myös kesän juhlat tekevät suulle erilaista työtä. Täytyy selvitä kenties useammista happohyökkäyksistä kuin suulle olisi suotuisaa.


MILLAINEN KATTAUS S(U)UN PIKNIKILLE KESÄLLÄ


❤️ Säännöllisestä ateriarytmistä kannattaa yrittää huolehtia myös lomalla, sillä hampaat kestävät vain noin viisi happohyökkäystä päivässä. Happohyökkäys tarkoittaa reaktiota, jossa suun bakteerit tuottavat sokereista ja muista hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat hammaskiilteestä mineraaleja. Lähes jokainen syömis -ja juomiskerta aiheuttaa suussamme happohyökkäyksen.


Suunnittele etukäteen tulevan päivän ruokailuja ja kiinnitä huomiota kesäretkillä piknik-korisi sisältöön. Sitrushedelmät, makeat keksit ja leivonnaiset ja välipalat muodostavat suuhun happoja, jotka altistavat reikiintymiselle. Hampaat rasittuvat tihentyneistä ruokailuväleistä ja makeista syömisistä. Etenkin etikkaiset kesäruuat, happamat ja sokeriset juomat sekä sitrushedelmät ja marjat ovat hampaiden terveydelle haitallisia.


Valitse piknik-koriisi terveellisiä, mutta herkullisia vaihtoehtoja. Marjat ovat terveellisiä, mutta nekin paljon nautittuna aiheuttavat hampaiden pinnan syöpymistä eli eroosiota. Limpsat ja energiajuomat houkuttelisivat, mutta rajaa niiden käyttöä. Mieluiten juot ne juuri ruokailun yhteydessä ja ota piknikille mukaasi aina myös vesipullo.


❤️ Vesi on paras janojuoma. Myös maustamaton kivennäisvesi on hyvä vaihtoehto. Sen lisäksi, että vesi on hyväksi suunterveydelle on myös tärkeää, että helteellä juo riittävästi nestettä. Vettä voi juoda päivän mittaan vapaasti, sillä se ei aiheuta happohyökkäystä. Vesi myös huuhtelee suuta ja kuivassa suussa se auttaa eroosion ehkäisyssä pitämällä suun kosteana.


❤️ Ota ksylitolipastilli -tai purkka heti aterian tai välipalan jälkeen. Meidän piknik-korissamme oli uutuus ksylitoli ananas. Uusien ksylitolituotteiden vaihtelu tuo myös hampaille ja suulle kesän ajalle ihanaa ihmeteltävää. Hmm, mikäs maku se tämmöinen olikaan...


❤️ Pureskele ruoka hyvin, sillä se on paras syljen erityksen lisääjä. Piknikilläkin hyvin pureskelua vaativia tuotteita ovat esim. Täysviljatuotteet, hyvä patonki runsailla kasviksilla ja syljen eritys kiittää. Syljen erityksen lisääminen auttaa hampaita korjaamaan happohyökkäyksen aiheuttamia vaurioita.


kesän hammashuoltopaketti erilaisia tuotteita
Kesälle upeita hoitotuotteita ☀️☀️☀️


HOITOKEINOJA KESÄHAMPAILLE


❤️ Hoida ientulehdus. Varma merkki ientulehduksesta on verenvuoto. Vuodon lisäksi ikenet voivat punoittaa, olla turvonneet ja suussa voi maistua pahalle sekä hengitys tuoksua pahalle. Harjatessasi hampaitasi saatat huomata verenvuotoa tai arkuutta ikenissä, älä pelästy, vaan nimenomaan jatka pesemistä. Tulehtuneille ikenille parasta ensiapua on tehostettu suunhoito. Harjaa hampaasi kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja huolehdi, myös hampaiden ienrajan pesusta. Muista, että viimeistään nyt on hyvä aika ottaa avuksi hammasväliharja.


❤️ Tehostettu ienhoito


Parodontiitin ja pinnallisen ientulehduksen täsmähoito kotona:


 • Harjaa hampaat huolellisesti pehmeällä ja pienipäisellä hammasharjalla

 • Käy läpi hammasvälit sinun hampaisiin sopivalla välienpuhdistusvälineellä

 • Parodontiitissä usein tarpeen isommat softpics/hammasväliharjat

 • Käytä sopivaa suuvettä halutessasi ( Gum Paroex 0,06 %, Parodontax, päivittäiseen käyttöön)


Käy riittävän usein hammaslääkärissä poistamassa hammaskiveä ja bakteeripitoista biofilmiä. Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus vaatii yksilöllisesti tiheämmät käyntivälit.


Kun hampaat on puhdistettu vastaanotolla, ota lyhytaikaiseen käyttöön Gum Paroex 0,12 % geeli. Harjaa hampaat geelillä ja laita geeliä väliharjaan/softpicksiin ja käy sillä hammasvälit läpi. Näin tehostat hammasvälien puhdistusta.


Tarvittaessa Gum Paroex 0,12 % voi käyttää hampaiden poiston, kirurgisten leikkausten jälkeen muutaman päivän ajan, mutta vasta toimenpidettä seuraavana päivänä. Tuote on lyhytaikaiseen ja kuuriluonteiseen käyttöön.


Päivittäiseen käyttöön iensairauksiin tai muuten tehostettua puhdistusta tarvitseville on Gum Paroex 0,06 % hammastahna/suuvesi. Tuote omaa tehokkaan ja pitkäkestoisen vaikutuksen plakkia vastaan vähentäen ienongelmia ja oireita.


LUMORAL, lääkinnällinen laite kotihoitoon, on tutkitusti paras sekä parodontiitin ennaltaehkäisyyn että sairauden etenemisen hidastamiseen


Hammashoitaja Katri kukkahattu päässä
Kesähatut löytyivät☀️ Ihanaa kesää toivottaa hammashoitaja Katri

PARODONTAX UUDET HAMMASVÄLIHARJAT


Parodontaxilta on tullut uudet hammasväliharjat kolmessa eri koossa. pinkki 0,4 mm , punainen 0,5 mm, turkoosi 0,6 mm, sopien ahtaampaan ja isompaan hammasväliin hyvin. Kivoissa väreissä olevissa hammasväliharjoissa on myös korkki mukana, joten niitä on helppo kuljettaa mukana piknikeilläkin.


Käytä hammasväliharjaa näin:


 1. Käytä hammasväliharjaa päivittäin ennen hampaiden harjausta.

 2. Kiinnitä erityishuomiota suunterveyden ammattilaisen mainitsemiin alueisiin.

 3. Käytä suunterveyden ammattilaisen suosittelemaa harjakokoa: harjaksia kannatteleva lanka ei saa osua hampaisiin.

 4. Hammasväliharjalla voit puhdistaa myös hampaiden välistä.

 5. Älä käytä liikaa voimaa. Liikuttele harjaa varovasti edestakaisin.

 6. Kun hammasväliharja on kulunut vaihda se uuteen. (HALEON)


Paradontax hammasväliharjat vaaleanpunainen, punainen ja turkoosi
Parodontax hammasväliharjat 🩷❤️🩵


Parodontax hammasväliharjat ovat saatavilla K-Citymarketeista sekä hyvin varustetuista apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Vastaanotollamme on asiakkaillemme jaossa parodontax hammasväliharjoista näytepussukoita.


Hammasväliharjat puhdistavat hampaat paremmin. Jos käytät pelkkää hammasharjaa, plakista jopa 40 % saattaa jäädä suuhun, jolloin iensairauksien riski voi suurentua. (HALEON)


❤️ Avainasemassa on fluori


Fluori on ase kariesta vastaan. Hampaat tulee pestä fluorihammastahnalla kahdesti päivässä aamulla ja illalla. Fluori pysäyttää bakteerien etenemisen ja voi korjata syntyneitä vaurioita. Anna siis hampaillesi aamuisin kahden minuutin ajan fluoria pehmeällä hammasharjalla harjaten hampaiden kaikki pinnat. Tee sama illalla ja lankaa vielä hammasvälitkin. Varsinaisen kariesvaurion eli reiän voi kuitenkin hoitaa vain hammaslääkäri.


❤️ Älä anna happohyökkäyksille valtaa!


Fluorin lisäksi sylki pystyy korjaamaan happohyökkäysten haittoja noin 5-6 kertaa päivässä. Kannattaa siis yrittää pitää huolta ateriarytmistä kesälläkin. Ksylitolituotteen lisäksi aterian jälkeen happohyökkäyken voi katkaista palalla kovaa juustoa tai kulauksella maitoa, jos pastillit on unohtunut matkasta.


VINKKEJÄ KESÄLOMAAN


Yleensä ennen matkalle lähtöä tulee käytyä kaupassa hankkimassa kaikenlaista hätävaraa, kuten rakkolaastareita, kosteuspyyhkeitä ja muuta pientä. Pysähdy tällä kertaa myös hammashoitohyllyn luona. Nappaa mukaasi pehmeitä soft hammasharjoja, kesäloman piristykseksi ihan uusi fluorihammastahna,esim. Sensodyne nourish ja vaikka joku hyvä suuvesi kuten Parodontax päivittäiseen käyttöön. Suuvedellä on hyvä purskutella grillattujen ruokien mausteita suusta hampaiden pinnoilta pois. Samalla myös hengitys raikastuu ja onhan se hyvä kesällä tuoksua suuta myöten raikkaalta!


Huolehdi hampaistasi, vaikka olisit matkoilla tai mökillä. Pidä huoli siitä, että peset hampaasi kahdesti päivässä. Kätevä tapa on pitää matkahammasharja käsilaukussa tai vaikka taskussa mukana.


Mökille kannattaa tehdä oma hampaiden pesupiste laiturille tai saunan eteiseen. Hanki mukavat uudet hammasharjat koko perheelle ja heitä vanhat mökkiharjat pois. Matkoja varten voit hankkia myös pieniä hammastahnatuubeja. Ne menevät pieneen tilaan ja ovat käteviä myös mökillä vieraille annettaviksi.


Ilahduta vieraitasi uusilla hammasharjoilla tai vastaavasti vie mökkilahjaksi kesäkuoseilla printatut hammasharjat. Taatusti yllätät tällä lahjalla!Hammashoitaja Annika kukkahattu päässä kesällä
Rentouttavaa kesää toivottaa hammashoitaja Annika

❤️ ELOKUUSSA HAMMASTARKASTUKSEEN - MITÄ SUULLESI KUULUU


Jos kuitenkin epäilet, että omahoidon toimenpiteet eivät ole riittäneet, niin me palaamme töihin elokuussa. Siinä kohtaa voit varata ajan hammaslääkäriin ja voimme tehdä sinulle kattavan palautteen siitä, mitä suullesi kuuluu loman ja kesän jälkeen. 😊


Hammaslääkärimme Markku Pirhosen mukaan hammastarkastuksessa ei ole oikeastaan kyse pelkästä hammastarkastuksesta, vaan koko suun terveyden kartoittamisesta. “Tarkastuksessa tutkitaan hampaiden lisäksi myös ne ikenet, suun limakalvot ja purenta. Keskustelen aina potilaani kanssa hänen omista tuntemuksistaan ja se on myös tärkeää kattavan kokonaistilan arvioimisen kannalta.”


Suun tulehdustiloilla ja sairauksilla on merkittävä vaikutus ihmisen koko yleisterveyteen. Hammastarkastuksessa kannattaa käydä säännöllisesti , ilman mitään vaivoja tai kipuja, sillä ientulehdus ja reiät voivat muhia suussa myös oireettomina. Säännöllisessä hammastarkastuksessa käymisellä pystytään nämä ongelmat pysäyttää hyvissä ajoin. Tällöin säästytään suuremmilta operaatioilta ja kustannuksilta. Hammashoitotiimimme voi lisäksi ohjata juuri sinun suullesi sopivat täsmätuotteet.


AIKA KIITOKSELLE ❤️


Kiitos asiakkaillemme kuluneesta kevätkaudesta. Meillä on ollut ilo ja kunnia hoitaa suunne sairauksia ja jakaa tietoa suunhoidosta. Kiitos sekä pitkäaikaisille että uusille asiakkaillemme. Tuntuu hyvältä saavuttaa uuden asiakkaan luottamus ja lähteä rakentamaan hyvää hoitosuhdetta. Yhtä hyvältä tuntuu nähdä pitkäaikainen asiakas, jonka kanssa hoitosuhde on jo pitkällä ja suun terveys on yhteinen motivaation lähde. Suunterveys on osa koko kehon terveyttä ja hyvää elämänlaatua. Olemme kiitollisia, että saamme olla edistämässä hyvinvointia. Terve suu on keskeinen hyvinvoinnin edellytys. Olemme erittäin otettuja siitä, kuinka paljon positiivista palautetta olemme saaneet. Hyvä palaute antaa motivaatiota myös kehittää lisää oman vastaanottomme toimintaa.


Olemme saaneet hyvät yhteiskumppanit tuote-esittelyihin ja näytteiden jakamiseen. Kiitos Haleon ja Gum hyvästä yhteistyöstä.


Äärettömän hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille!


Nähdään jälleen elokuussa myös täällä blogin parissa ❤️


Hammaslääkäri Pirhonen ja asiakas, sekä hammashoitaja
Kiitos asiakkaillemme upeasta kevätkaudesta💚

76 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page